ambachtelijk bereide zuivelproducten

Op de boerderij zijn er 65 zwartbonte koeien aanwezig voor de productie van de melk. Daarnaast hebben we ook nog eens 60 stuks jongvee. Het jongvee is eigen selectie en dient als vervanging voor de oudere koeien.

 

In de zomer grazen het melkvee en het jongvee in de weiden rond de boerderij. In de winter staan de koeien in de ligboxenstal waar ze vrij kunnen rondlopen, slapen, eten en drinken. De opengebouwde stal geeft hen een ruim gevoel en zorgt er voor dat het er altijd aangenaam vertoeven is.

 

Het voer voor de melkkoeien bestaat voornamelijk uit gras en maïs. Deze gewassen worden verbouwd op onze akkers. Krachtvoer, met name lijnzaad, wordt bij hun rantsoen gevoegd en geeft de melk extra CLA en Omega3 ! Maïs wordt in oktober ingekuild in silo's en tijdens de zomermaanden worden de weiden een viertal keer gemaaid. Het verwerken van het gras wordt zorgvuldig gedaan zodat de koeien tijdens de wintermaanden een heerlijke maaltijd voorgeschoteld krijgen. Want een goeie voeding resulteert in goeie melk.

 

Sedert april 2007 worden de koeien gemolken in een automatisch melksysteem: 'de melkrobot'. De robot melkt alle koeien twee tot drie maal per dag. Handen arbeid is hier niet meer van toepassing. Uier schoonmaken, voormelken, tepels aanhangen, reinigen.. het gebeurt allemaal door de robot zelf. Inspectie en controle door de boer is hier zeer belangrijk. Dit systeem van melken betekent voor de boer geen vaste melktijden meer waardoor hij meer tijd heeft voor de tweede belangrijke taak op de hoeve, namelijk de zuivelverwerking.

 

Een groot deel van de melk wordt ter plaatse verwerkt in zuivelproducten. De rest wordt opgehaald door de zuivelfabriek Campina.

Melkvee

Franky & Griet Noppe - Vandemaele, Hoge Voetweg 17,8560 Gullegem, info@natuurhoeve.be

created by PiCTuReTHiS !